Η Αλόη η γνήσια (Aloe vera) είναι ένα φυτό –ανήκει στην κατηγορία των κρίνων–το οποίο φτάνει γύρω στα 60 έως 100 εκατοστά σε ύψος. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης Βέρα είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Το παλαιότερο γραπτό κείμενο στο οποίο αναφέρεται το φυτό είναι από την εποχή του πολιτισμού των Σουμερίων (γύρω στα 2100 π.χ.). Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς, η εφαρμογή της Αλόης γινόταν ανελλιπώς στις καθημερινές τελετουργίες καλλωπισμού των συζύγων των Φαραώ της Αιγύπτου.

Μπορεί να ακούγεται στερεότυπο αλλά η μόνη λέξη που περιγράφει ακριβώς την Αλόη Βέρα είναι η λέξη «μοναδική». Το τζελ που περιέχεται στα φύλλα του φυτού, το οποίο χρησιμοποιείται για θεραπεία και καλλυντικούς σκοπούς, είναι ένα αληθινό θαύμα της φύσης. Περιέχει ένζυμα, 20 αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένων των εφτά από τα οκτώ «αναντικατάστατα»), μέταλλα, ψευδάργυρο, σαπωνίνες, βιταμίνη Α, C, E, όλη την ομάδα βιταμινών Β κ.α.

Χάρη στην πολύτιμη σύστασή της, η Αλόη Βέρα φροντίζει ενεργά την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και την αποκατάσταση κατεστραμμένου δέρματος, έχει ισχυρή αναλγητική δράση και μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων, των βακτηρίων και των μυκήτων. Αποτρέπει τις φλεγμονές και αντιμετωπίζει επιτυχώς αυτές που έχουν ήδη εμφανιστεί. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά της ακμής.